NEWS

Erasmus+ Programme

Creativity Comes From Fairytales

Youth Exchange, Croatia, 2019

Orele lungi petrecute pe drum, dar plăcute pentru ca ne-au oferit șansa să ne cunoaștem mai bine, au fost culminate cu întâlnirea macedonenilor la Gospic, orășelul în care trebuia să așteptăm o mașină ce urma să ne ducă în Camp Velebit, locul în care legături noi, amintiri frumoase și momente de neuitat aveau să se întipărească. Ironic este că întotdeauna în astfel de proiecte, oameni străini și locuri nemaivăzute urmează să-ți devină prieteni și casă.

Prima zi a fost de adaptare. Ideea că urma să fim înconjurați de natură pentru următoarele zile, nu de obositorul urbanism cu care eram, cel mai probabil, toți obișnuiți, a nemulțumit majoritatea participanților. A găti pentru 35 de oameni, a face curățenie zilnic, a dormi în corturi sau în micuțele hobbit houses, a ajuta cu fiecare ocazie, toate acestea sunt acțiuni surprinzătoare pentru un proiect, generatoare de stres, presiune, îngrijorare, dar menite a apropia oamenii.

Soarele din primele zile a fost blând, jocurile de cunoaștere desfășurându-se afară, oamenii alegând să stea desculți pe iarba deasă. Încetul cu încetul, izolarea inițială a condus la dorința de apropiere. Astfel, am început să ne cunoaștem. Curioși ne strângeam în jurul slack line-ului, cochetam cu micuța tiroliană, împărțeam amintiri din copilărie în timpul coffee break-ului, fredonam renumita melodie Bella ciao, încercam boarding games-urile puse la dispoziție. Zilele se sfârșeau cu serile interculturale, organizate într-un cort mai mare, culminate cu prezența unui  foc de tabără unde obișnuiam să povestim și să cântăm. Workshop-urile erau mind-blowing, ne oboseau fizic și mental, lăsându-ne însă la final cu apriga dorință de a ne cunoaște pe noi apelând la imaginație și creativitate pentru a putea pătrunde în cele mai adânci colțuri ale minții noastre.

Provocările cărora a trebuit să le facem față, frigul insistent care ne îmbrățișa noapte de noapte, apropierea de oameni, legarea de prietenii, retragerea în natură, toate acestea au făcut din proiect o experiență de a ne descoperi, de a ne auto-depăși, de a ne deschide spre diversitate și spre Europa. O experiență de neuitat!

Laura

Student, 20 ani

Talebook - Creativity Comes From Fairytales

Pe parcursul a opt zile, am realizat împreună cu ceilalți participanți, o „Carte de povești” care include basme și legende naționale, precum și povești născocite pe parcursul proiectului cu personaje misterioase, diverse și interesante. 

The project “Creativity Comes From Fairytales” was financed with the support of European Commission through Erasmus+ Programme. This blog reflects only the author’s views, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.