NEWS

Erasmus+ Programme

Journalism in Me

Youth Exchange, Poland, 2017

Era octombrie, ploaie, vânt, frig și ora 4 dimineața… Un lider de grup care nu a mai mers în niciun proiect Erasmus+ și 4 tineri pe procură, încărcați cu bagaje, zacuscă, cozonac, dulcețuri și alte chițibușuri „tradiționale”, așteptam entuziasmați primul proiect al Asociației ARYAS. Topicul, „Jurnalism in me”, nu ne spunea mare lucru, dar eram deschiși spre a învăța orice, a cunoaște oameni noi și a lega prietenii. Aveam tot ce ne trebuia – DORINȚA! După o călătorie lungă, cu escală și mai multe trenuri schimbate, am ajuns într-un oraș mic, liniștit și colorat din Polonia, Czersk, orașul care avea să ne devină casă pentru o săptămână.

În gară i-am întâlnit pe primii participanți, partenerii din Ungaria, pe care de cum i-am văzut am simțit că îi cunoșteam de o viață… Printre picături de ploaie, oboseala și foamea dispăruseră printre entuziasmul și bucuria de a cunoaște oameni diferiți și minunați. Ușor, ușor, grupul s-a întregit cu partenerii turci, letoni și bulgari, seara s-a transformat în noapte și străinii în prieteni.

A doua zi, deși iritați de ora matinală, am luat micul dejun și ne-am pus pe treabă! A urmat o săptămână plină în care am învățat ce este jurnalismul, cum se realizează un articol, un reportaj sau un interviu, care este procesul prin care acestea trec pentru a fi cunoscute publicului, ce presupune realizarea unui ziar ș.a. Am împărtășit cunoștințe și experiențe, culturi și tradiții, emoții și zâmbete, ne-am dezvoltat abilitățile, am învățat să lucrăm în echipă, să empatizăm unul cu celălalt, să ne sprijinim reciproc, să fim un grup de tineri, de cetățeni, de prieteni care ÎMPREUNĂ să realizeze lucruri minunate.

La finalul proiectului, grupul „Jurnalism in me”, un grup de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, și-a realizat propriul ziar, care, cred eu, relevă cel mai bine experiența noastră în acea minunată săptămână de octombrie, dar mai ales, ce înseamnă Europa și programul Erasmus+.

Cristiana

Student, 20 ani

The project “Journalism in me” was financed with the support of European Commission through Erasmus+ Programme. This blog reflects only the author’s views, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.